Erik Geurts is een van de meest ervaren Revive Adserver consultants van Nederland. Hij is ook lid van het open source project team dat de software verder ontwikkelt.

Ik krijg regelmatig vragen per mail of via het contactformulier, die relevant kunnen zijn voor meerdere mensen. Daarom heb ik een Vraag & Antwoord rubriek gemaakt. Ik zal de komende tijd meer antwoorden plaatsen.

Lorand Minyo uit Roemenië stuurde me deze vraag:

Ik heb een campagne die op meerdere sites van verschillende publishers loopt, met twee banners er in. De publishers vertonen de invocation code op hun sites, en ik gebruik Revive Adserver om de views en kliks te tellen. Ik zou echter ook elke publisher in staat willen stellen om voor dezelfde banner een andere link te gebruiken – bijvoorbeeld toont banner X met als link mijnurl.nl?affid=1, en publisher 2 toont dezelfde banner X met als link mijnurl.nl?affid=2, enzovoorts. Dit zou erg handig zijn, want dan kan ik de views en kliks in Revive Adserver meten en de bestellingen in mijn winkelsysteem. Mijn vraag is dus: Kan ik verschillende links in dezelfde banner gebruiken, afhankelijk van de zone of de publisher?

Dit is mogelijk, en het is niet eens zo moeilijk. Ik stel voor om twee technieken te gebruiken die niet erg bekend zijn, namelijk “site variables” in de invocation code en magic macros in de banners. Hieronder zal ik uitleggen hoe dat werkt.

Publisher informatie toevoegen aan Revive Adserver invocation code

Als Revive Adserver de invocation code voor een zone aanmaakt, dan bevat een regel van die code het ID van de zone waar het om gaat:

document.write (“?zoneid=1”);

Wat veel mensen niet weten is dat er extra parameters aan deze regel kunnen worden toegevoegd. Dit voorbeeld laat zien hoe dit kan worden toegepast in het scenario dat Lorand in gedachten heeft:

document.write (“?zoneid=1&pubid=X”);

Geef elke publisher de instructies om de hoofdletter X in de invocation code te veranderen in het getal dat je wilt gebruiken om deze publisher uniek te identificeren. Telkens als Revive Adserver een ad request verwerkt is deze extra informatie ook bekend, in dit geval dus een variable met de naam “pubid”.

Dynamisch een banner of link aanpassen

Nu we de ID van de publisher in Revive Adserver weten ten tijde van de de verwerking van de ad request, moeten we alleen nog een manier vinden om deze ID in de banner in te voegen. Er is een relatief onbekende feature in Revive Adserver genaamd “Magic Macros” waar dat mee kan.

We kunnen deze techniek toepassen op vrijwel elke banner in Revive Adserver (het kan dus een image banner zijn met een destination URL, maar het kan net zo goed een HTML banner zijn). De link zar er dan ongeveer zo uitzien:

http://www.mijnurl.nl

Wat een Magic Macros kan doen is eenvoudig, ik geef een voorbeeld dan wordt het snel genoeg duidelijk:

http://www.mijnurl.nl?affid={pubid}

Elke keer als een banner met deze magic macro wordt vertoond via een zone waarvan de invocation code is voorzien van extra parameter zoals hierboven beschreven, zal Revive Adserver automatisch de magic macro vervangen door de waarde van de variable ‘pubid’. Als de zone dus wordt aangeroepen als:

document.write (“?zoneid=1&pubid=abc”);

Dan zal de banner worden geleverd met deze link:

http://www.mijnurl.nl?affid=abc