Erik Geurts is een van de meest ervaren Revive Adserver consultants van Nederland. Hij is ook lid van het open source project team dat de software verder ontwikkelt.

Weer een nieuw artikel in mijn nieuwe Vraag & Antwoord rubriek, en dit keer is het een vraag die ik in het verleden al heel vaak heb gehad:

Ik ben van plan om Revive Adserver te installeren. Ik begin klein, maar ik wil nu al rekening houden met de toekomstige groei waar ik op hoop. Wat is je advies voor het kiezen van een locatie voor de installatie van mijn ad server?

Een hele goeie vraag, want als je nu de juiste beslissingen neemt kan je dat later veel tijd, energie en gedoe schelen.

Goed: Installeren in een subdirectory

De meeste mensen zullen bijna automatisch besluiten om Revive Adserver in een subdirectory onder hun website te plaatsen. Als de site bijvoorbeeld draait op www.voorbeeld.nl, dan plaatsen ze de ad server in een directory zoals www.voorbeeld.nl/revive.

Dit lijkt de meest voor de hand liggende keuze, en het is niet eens zo’n slecht idee. Wat je ook doet, neem niet het versie nummer op in de directory naam (ook als zit het versie nummer vaak wel in de directory naam in de zip file die je kunt downloaden van revive-adserver.com.).

Beter: Installeren op een subdomain

Als je hosting abonnement of server het toelaat om een subdomain te gebruiken voor je Revive Adserver installatie, dan zou ik je van harte aanbevelen die optie te benutten.

Als je site bijvoorbeeld draait op www.voorbeeld.nl, dan is een slimme locatie voor de ad server bijvoorbeeld adserver.voorbeeld.nl, of revive.voorbeeld.nl.

Wanneer je site begint te groeien in termen van bezoekers en page views, ontstaat misschien een situatie waarin je de ad server moet verplaatsen naar een andere server. Als je Revive Adserver systeem draait op een subdomain dan is zo’n migratie relatief eenvoudig, omdat je niets hoeft te veranderen aan de bestaande invocation code van de zones op de website.

Best: Installeren op een subdomain, en in een subdirectory

Ik adviseer altijd om het gebruik van een subdomein en een subdirectory te combineren. Dit levert de meeste flexibiliteit op en maakt het veel eenvoudiger om in de toekomst upgrades van de Revive Adserver software uit te voeren.

Als de website draait op www.voorbeeld.nl, dan zou je de Revive Adserver kunnen installeren op adserver.voorbeeld.nl/revive.

Daarna kun je ook nog besluiten om de opslaglocatie van de banner afbeeldingen te verplaatsen naar adserver.voorbeeld.nl/images.

Als de ad server in een subdirectory staat, wordt het uitvoeren van upgrades erg eenvoudig in de toekomst.